dilluns, de maig 28, 2007

Corpus de Sang

Molts polítics estaran patint avui el seu pròpi Corpus de Sang, car que globalment parlant, tots han perdut. En vots o en regidors, però ningúu pot proclamar-se clarament guanyador.

Això deuen pensar sobretot l'Imma Mayol i els seus kubotans, car que deia: Sense voler anar de sobrada, doblarem els resultats a Barcelona.

I és que com diu en Mauri, Catalunya va a la seva bola, i la desconstrucció electoral ha estat suprema.

Esquerra per primer cop tindrà representació municipal arreu de les provincies espanyoles on majoritariament s'adscriuen per dret militar els territoris dels Països Catalans. El Rossellò, La Franja i Andorra són assignatures pendentes.

Això no treu, però, que s'hagi fotut una bona nata on sembla que els 300 regidors de més que han tret, no amortieixen el cop. En lectura primerenca vaig pensar que l'aposta d'ERC de penetrar a l'àrea metropolitana, havia fracassat. En poblacions amb majoria de gent d'adscripció cultural espanyola generalment ha baixat en representació, i en poblacions amb majoria de gent d'adscripció cultural catalana, també. I no faig servir cap altre axis, pq la política catalana de fa temps que no ofereix una clara disputa esquerra-dreta.

Tot i la nata, ERC està en una possició força interessant: Quatre regidors al mig de dues minories: PSOE(14)+IC(4)=18 i CiU(12)+PP(7)=19 sent la majoria 21.

A Verges, la cosa també ha anat malament. El 2003 es van presentar CiU(3) i ERC(6). S'havia aconseguit trencar la llista única convergent. Aquest 2007 han aparegut els sociates amb una llista PM, on han amagat el logo del PSC. Els vots de dretes i esquerres han quedat més o menys com el 2003 (pujant CiU 10 vots sobre 800) però la irrupció dels PM ha fet que enlloc de ser un 6-3 o un 4+2-3 sigui un 4+1-4. Tot pinta a que sigui així el nou govern, doncs els dos grans no es poden ni veure.

L'efecte CUP també resulta interessant. Molt vot d'ERC, sobretot el més borroka ha anat a parar a ells o a l'abstenció. Parlant amb el Xavi de Vilafranca, m'ha comentat que estan en alguns llocs estan en una situació que de clau; i que en principi actuaran de fiscalitzadors de l'acció de govern. Això amb la força que et permet decidir quines actuacions es poden realitzar i quines no, sense cremar-se amb pactes sociates o convergents. Com que la seva estructura no necessita funcionariat, és més fàcil que se'n surtin.

La PxC és un altre tema digne d'estudi: l'explotació i aprofitament dels tabús per part del feixisme. O la gent d'esquerra ens espavilem en aportar solucions al creixement demogràfic gens sostenible que estem visquent els catalans per segona vegada en dues generacions, o sorgiran cabrons com l'Anglada que demagògicament explotin aquest tema.