dimarts, de setembre 26, 2006

Microsoft anuncia XNA Game Studio Express

A l'agost Microsoft va alliberar la versió Beta del XNA Game Studio Express, la versió gratuïta de la plataforma de jocs per a Windows XP i Xbox 360 (disponible a Europa des de l'any passat, ehhhh Sony, ehhhh)

Resulta interesant que emprant la mateixa eina, es puguin crear jocs per a Windows i per a cònsola.

Aventurar prediccions en informàtica és tant o més agossarat que fer-ho en economia, sobretot quan parlem de futur ;-) però atenció a la comparativa:

Un cop la batalla entre diferents microcomputadores es va clarificar, i la plataforma x86 d'Intel va resultar guanyadora, IBM i Microsoft es van juntar per a crear un sistema operatiu multitarea i d'entorn gràfic, l'OS/2. Per diferents motius, alguns de tecnològics, la unió es va desfer, i a l'hora de presentar un producte amb cara i ulls, totes dues companyies van treure el seu producte per separat: IBM l'OS/2 Warp 3.0 i Microsoft Windows 3.0

Tecnològicament parlant OS/2 era superior a Windows, però reclamava màquines més potents, a part de patir més d'un retras important a la seva presentació pública.

Però el que va fer decantar la balança cap a Windows va ser la facilitat a l'hora de crear aplicacions amb Visual Basic 3.0 i en conseqüència tenir un mercat ple de programes i shareware per a la plataforma Windows. El pas de les BBS i FidoNets a InterNet, va ajudar moltíssim a la difussió de les aplicacions creades per petites empreses sense canal establert de distribució i sense gaires recursos a l'hora d'adquirir compiladors específics.

En el cas de les cònsoles, actualment la batalla de si ordinador o cònsola destinada a jugar, cada cop està més decantada cap a la cònsola, i a mesura que millorin tecnològicament, no hi haurà color. En aquesta batalla, hi ha la pugna entre Sony i Microsoft amb la PS3 i Xbox 360 respectivament.

Sony, amb la PS3, ja duu força temps ajornant la sortida al mercat, i pel que fa a Europa, encara ens haurem d'esperar més, i Microsoft ja la te al mercat des dels Nadals de l'any passat, i amb molta de la inversió tecnològica ja amortitzada.

Però el que realment pot fer trontollar la supremacia de Sony en el terreny de les cònsoles, és la inundació de jocs per a Xbox 360 creats per coneguts, amics o petites empreses, distribuits per la xarxa. Tot i que hi hauran molts de dubtosa qualitat, generalitzar les eines de creació de jocs, pot fer aflorar a la superfície genialitats que mai s'haguèssin plantejat des de cap estudi de producció de jocs "standards".

Atenció amb el que pot passar.

Jo segurament m'esperaré a que surti definitivament la PS3 a Europa... per a pillar-me una Xbox 360 que estarà tiradíssima de preu ;-)

Quit pro quo senyors de Sony, quit pro quo.

...i de moment a continuar disfrutant amb la PS2, on encara jugo de tant en tant amb jocs per a la primera PS, i amb les recopilacions d'arcades i màquines de marcianitus de la dècada dels 80... i és que en el fons, soc un romàntic.

2 comentaris:

nuria ha dit...

Jo també sóc una romàntica i jugo als arcades dels 80. Per PS2 hi ha el retro, és una compilació de 6 arcades, entre ells les bombolles i la paret de totxanes que vas trencant amb la piloteta. Hores de refredats en plena baixa m'hi he tirat. També et recomano el Midway Arcade Treasures, és brutal perquè són els jocs de màquina de bar tipus mortal kombat 1 i rampage, però amb vides infinites perquè te'ls puguis acabar sencers. Mola!

I si ja vols friki friki planet de jocs 80, l'activision és el recopilatori de jocs d'spectrum. Fa plorar d'amusió!

Quan vulguis te'ls passo, de fet podries fer-me una visita al poblenou, fem uns whiskys, convido al Marc perquè et vegi en acció i et perdi el respecte, i fem unes partidetes. I després al puerturrac!

Artuditu ha dit...

Je je, aviam si superes aquest:

Atari Anthology

comprat a les liquidacions del Blockbuster, i realment droga dura... jocs de la dècada dels 70!!!!

potser massa per al meu cos, un 80eru de socarrel.