dimecres, de febrer 13, 2008

Índex Real de Preus de Consum (IRPC)

Fa temps que li anava donant voltes de crear una aplicació per a que la població pogués anar fent un seguiment de la pujada REAL del cost de la vida o IRPC. Una mena de lloc on de tant en tant es pogués anar informant de manera voluntària del preu d'aquells articles més quotidians.

A ningú no escapa que les xifres d'IPC que donen els organismes oficials no es corresponen amb la realitat, tot i que aquest índex va a missa a l'hora de pujar salaris i pensions. El mes que va entrar en circulació l'Euro, l'IPC a l'estat espanyol va baixar. Sobren comentaris.

L'altre dia la gent de Google em va obrir la llum: Va alliberar els Google Forms, una eina per a crear un repositori de dades en un full de càlcul que les recull d'un formulari. Així doncs, la web 2.0 estarà al servei de la ciutadania en el càlcul de l'IRPC.

La campanya IRPC tracta d'omplir un formulari on indiquem el producte adquirit d'una llista tancada, la marca, el preu, el codi postal i la comarca. Si creieu que cal afegir més productes, deixeu un comentari en aquest post o envieu-me un correu a corretge@gmail.com i així que tingui temps l'afegiré.

Per a omplir el formulari IRPC per a afegir un producte cal anar a http://artuditu.info/irpc/formulari/

Per a consultar les dades IRPC a http://artuditu.info/irpc/. Atenció: el refresc de les dades no és immediat, així si no veieu les dades que heu introduït, no les dupliqueu si-us-plau.

Si cada setmana cadascun de nosaltres anem afegint tres o quatre productes, amb el temps podrem tenir una idea més real de l'increment del cost de la vida.

No cal dir que la fiabilitat d'aquest índex IRPC és relatiu, doncs respon únicament a entrades voluntàries no contrastades, però vist l'eficàcia dels pressupostos destinats a calcular l'IPC, segur que aconseguirem una millor relació qualitat/cost.

Podeu fer el seguiment IRPC en aquesta CAUSA del Facebook.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Afegeix la pizza tarradelles que és bàsica a l'alimentació catalana ;-)

Artuditu ha dit...

Fet, afegida com a Pizza prefabricada, la marca ja la col·locaràs tu a mesura que indiquis els preus :-)

A observacions pots indicar els gustos de la pizza i així també podrem fer una fotografia oganolèptica de la societat catalana ;-)

Anònim ha dit...

Hola, soy uno de los admins de propagando, acabo de ver que nos has enlazado, mil gracias!

Saludos compañero y disculpa que no escriba en catala, es que soy Venezolano ;)