dimarts, d’abril 08, 2008

Mira que hi ha males persones

Llegeixo a Imàtica aquesta notícia:

Primer atac cracker amb conseqüències físiques per a les víctimes

Un grup de crackers van canviar el fons de la pàgina web d'un fòrum sobre Epilèpsia per a què canviés de color ràpidament, provocant precisament atacs epilèptics a alguns internautes habituals del fòrum que pateixen la malaltia.



Guillem Alsina (guillem@imatica.org) - Segons publica la versió en línia de la revista Wired, un assalt cibernètic als fòrums de l'Epilepsy Foundation nord-americana va provocar efectes físics en els internautes usuaris que pateixen epilèpsia.

Aquesta és una malaltia que es caracteritza per atacs de tipus nerviós que provoquen espasmes i que són deguts a una activitat elèctrica fora del normal en el cervell. Una de les causes d'aquesta activitat anormal poden ser els estímuls visuals que presenten canvis constants, com una sèrie d'espurnes consecutives.

Això és precisament el que van fer els assaltants el passat 22 de març quan segons l'article de Wired, van posar diverses entrades en els fòrums del lloc web de l'Epilepsy Foundation amb imatges en format GIF animat que mostraven ràpids canvis cromàtics i espurnes.

Però l'endemà van refinar la seva tècnica, emprant JavaScript per redirigir als usuaris a una altra pàgina fora del lloc de l'Epilepsy Foundation, aquesta més treballada i que igualment mostrava animacions més "potents" per provocar atacs als malalts d'epilèpsia.

Es desconeix amb seguretat la identitat dels atacants, malgrat que segons informa Wired es creu que han estat membres del grup autoanomenat Anonymous, que fa uns mesos van declarar una guerra virtual contra l'Església de la Cienciologia, en la qual van patir més d'un revés com ara atacar els servidors equivocats. Això els va donar mala premsa i els va deixar en ridícul davant la comunitat hacker mundial.

L'Epilepsy Foundation va corregir el problema retirant temporalment els fòrums i purgant-los del contingut perjudicial. Ara ja tornen a estar en línia.

Malgrat tot, alguns habituals d'aquest fòrum van patir les conseqüències de l'atac, tot i que només es va tractar d'efectes lleus.

Crackers, no hackers

L'ús del llenguatge importa, i més si es tracta de conceptes controvertits com el hacking i el cracking. Tot i que no hi ha un acord unànime sobre l'ús dels termes 'hacking' i 'cracking', es convé en acceptar usualment entre els mitjans especialitzats que mentre el hacker segueix un codi ètic del que considera acceptable o no per a la societat, el cracker és l'expert que ha creuat la línia que separa allò legal d'allò il·legal. Serien dues cares de la mateixa moneda, la 'bona' i la 'dolenta'.

Amb tot això, la manca d'acord en el tractament del terme hacker fa que moltes vegades aquest sigui emprat com a sinònim de ciberdelinqüent, especialment en el context dels mitjans de comunicació de masses. Aquest és, curiosament, el terme emprat a l'article de Wired.