diumenge, de maig 18, 2008

El Pacte de Tortosa

Llegeixo avui a la Wikipèdia, que fa anys, tal dia com avui es va signar un pacte entre federalistes dels territoris de l'antiga Corona Catalano-Aragonesa, a excepció d'Andorra i el Rosselló. Tot i ser un pacte pactista amb Espanya, és un primer pas per a la nova confederació Catalano-Aragonesa.

El Pacte Federal de Tortosa, o Pacte de Tortosa, Tortosa, 18 de maig de 1869, és un manifest ideològic i un projecte d'organització de les forces republicano-federals de Catalunya, València, Aragó i Les Balears. Posa en marxa d'un "poder català" polític de base, semblant, en certa manera, al que anys després, i, partint d'altres supòsits, representaran els projectes d'Acció Catalanista i d'Estat Català.

La signatura del Pacte de Tortosa és la primera expressió pràctica del federalisme pactista. Al costat dels dirigents territorials hi destaquen Valentí Almirall i Josep Anselm Clavé.

En ésser instaurada la Primera República (1873), a Barcelona s'intentà repetidament proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola.

Més info a Llibertat.cat. Tot i que el titular és erroni, diu pacte dels federalistes dels Països Catalans i Aragó, i no és cert, doncs és només dels Països Catalans sota domini espanyol. Crec que ja ho he comentat en altres ocasions, és un error que hem de mirar de no caure-hi, si de cas inventem un mot per anomenar els tres territoris, però no li diguem Països Catalans.